Home › Italian coffee online uk

Italian coffee online uk

Poczucie porannej kawy jest uzależniony zwłaszcza od metody jej palenia, przygotowania, a nade wszystko od metody wykorzystanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w naturalnych warunkach, osiąga wysokość 15 metrów. Na globie jest więcej niż 60 gatunków kawowca, jednak aktualnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z podstawowych ziaren kawy, który zdominował 70% rynku. Jej ziarna są długie, z kolei w środku jest specyficzny szew który tworzy literę „s”.

Kawa zaparzona z ziaren Arabika jest łagodna i aromatyczna, jak i posiada niską zawartością kofeiny, która oscyluje między 0,9 a 1,7%. Ze względu na konkretne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest przeważnie w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty są niemalże na każdej sklepowej półce. Podstawową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten gatunek ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił szczególnie fakt, że drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej wytrzymałe na warunki klimatyczne, jak również owocują częściej niż Arabika.

Ziarna Robusty są krągłe i posiadają prosty szew.

Robusta jest o wiele łatwiejsza w hodowli. Rośnie na nawet w regionach strefy równikowej.

Bardzo duże plantacje tej kawy są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje. Może tez być bardziej odporna na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze.

Smak tego rodzaju kawy jest mniej delikatny, ostrzejszy, bardziej gorzki.

Posiada też znacznie więcej kofeiny niż odmiana arabiki, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające..